Като родители знаем, че детската кожа е много чувствителна и е нормално да се тормозим при появата на белег. Децата изследват света на площадката, вкъщи, в детската градина, често падат, нараняват се. И охлузванията са част от всекидневието на доста родители.

Интересен факт е, че над 2 милиона деца на възраст под 15 години са преживели инцидент вкъщи или навън през годината.

Дори при едно леко одраскване от котка е възможно да остане белег и ако раната не се обработи правилно, тя не зараства и правилно. Могат да се получат надигнати, зачервени и обемни белези, които се делят на два вида келоидни и хипертрофични.

Ако действаме навреме и адекватно с различните типове рани, белег е малко вероятно да остане, защото при децата, кожата се регенерира изключително бързо. Щом паднат коричките, родителите започват да използват крем против белези.

През първите 12-18 месеца белегът все още е във фаза на узряване, но има стъпки, които можете да предприемете, за да помогнете на белега на детето си да заздравее добре.

Как да предотвратите появата на белег

Споделяме с вас няколко ценни съвета за това.

Хигиената е много важна

При леки ожулвания и порязвания почистете раната. Почистването помага да се намалят шансовете за инфекция и може да предодврати появата на белези. След като раната бъде почистена добре, можете да нанесете антибактериален крем. Използвайте превръзка за няколко дни. Преди да свалите превръзката, измийте ръцете си със сапун и вода. Опитайте се да не докосвате зарастващата рана с пръсти. Може да ви бъде дадена заместителна превръзка, която да използвате у дома.

Хидратация

През последните 20 години проучванията доказват, че поддържането на кожата хидратирана е от съществено значение за заздравяването на раната.

Покриването на рана с овлажняващ и заздравяващ продукт осигурява оптимални условия, които дават възможност за затваряне на раната (епителизация) и образуване на нова тъкан. Редовната хидратация позволява по-гладко протичащ оздравителен процес. И предотвратява образуването на струпеи, защото оптимизира миграцията на клетките, намалява вероятността за образуване на белези.

В днешно време, медицината е толква напреднала, че няма нужда раната да се покрива с влажен продукт. Най-често родителите използват Kelo-Cote (кело кот) – гел против белези, който е на основата на силикон и не позволява на кожата да изсъхва, а я държи постоянно хидратирана и еластична.

Педиатрите го препоръчват при деца над 3 месеца, претърпели операция, изгаряне или просто удар, при който раната има нужда от третиране, за превенция.

Защитете белега от слънцето

Доказано е, че излагането на ултравиолетови лъчи влияе на процеса на заздравяване на рани, причинявайки незабавно възпаление. Следва и повишена пигментация на кожата, което пък може да доведе до дългосрочна пигментация на нов или скорошен белег. Ето защо е много важно белезите да бъдат защитени от слънцето или да се приложи слънцезащитен крем върху силиконовия гел за защита.

Не чешете белега

Никога не разчесвайте съществуващ белег, тъй като той може да се възпали и да доведе до по-сериозни усложнения.

Белегът не е причина детето да си стои у дома

За децата на всяка възраст е важно да бъдат навън и активни. Белегът не трябва да им пречи да се радват на живота. Въпреки че вероятно ще бъдете по-предпазливи и ще ви бъде страх от получаването на друго нараняване, трябва да насърчите детето да се върне към обичайния си режим. Дори, ако сте на почивка. Просто следвайте съветите – белегът да не бъде излаган на въздействието на ултравиолетовите лъчи.

Източник: MALCHOVCI.COM