Детската кожа е много чувствителна и всяко ожулване, одраскване, нараняване, може да остави белег. Може обаче и да не остане следа, ако знаем как правилно да се погрижим за раната.

Дори след леко одраскване от котка може да остане белег, защото, ако раната не се обработи правилно, тя не зараства и правилно. Възможно е се получат надигнати, зачервени и обемни белези. Ако обаче действаме адекватно, следа може и да не остане, защото детската кожа се възстановява изключително бързо.

Още щом коричките паднат, родителите могат да използват крем против белези. През първите 12-18 месеца белегът все още е във фаза на узряване, но има стъпки, които можете да предприемете, за да помогнете процеса на заздравяване. Помага и специфично лечение със силиконови гелове, което може успешно да заличи белега дори две години след нараняването.

Някои бързи действия ще са от помощ

Почистете раната. При леки ожулвания и порязвания почистете раната. Това намалява риска от инфекция и може да предотврати появата на белези. След като раната бъде почистена, можете да нанесете антибактериален крем и за няколко дни да използвате превръзка. Преди да я свалите, измийте ръцете си със сапун и вода. Опитайте се да не докосвате зарастващата рана с пръсти.

Хидратирайте. Проучвания от последните 20 години доказват, че поддържането на кожата хидратирана помага за заздравяването. Когато раната се покрие с овлажняващ и заздравяващ продукт, се създават оптимални условия за затваряне и образуване на нова тъкан. Това предотвратява образуването на струпеи и намалява риска от  белези. Подходящ е често използваният в практиката Kelo-Cote гел против белези, който е на основата на силикон и не позволява на кожата да изсъхва, а я държи постоянно хидратирана и еластична. Педиатрите го препоръчват при деца над 3 месеца, след операция, изгаряне или след удар и нараняване.

Пазете белега от слънцето. Доказано е, че излагането на ултравиолетови лъчи често причинява възпаление (дължи се на лъчите) и създава също така риск от пигментация на кожата. Затова е важно белегът да е защитен от слънцето – върху силиконовия гел трябва да се сложи и слънцезащитен крем.

Не допускайте раната да се разчесва. Пазете съществуващия белег от разчесване, защото раната може да се възпали и да доведе до по-сериозни усложнения.

Раната или незаздравелият белег не са повод за ограничения. Вземете предпазни мерки, но не лишавайте детето от игри и забавления, заради раната. Важно е децата да са активни. Въпреки страховете си от евентуално нараняване, трябва да насърчите детето си да се върне към обичайния си режим.

Източник: Obekti.bg