Поставянето на филъри за устни стана все по-популярно през последните години като нехирургичен начин за подобряване на външния вид на устните. Те обикновено се състоят от хиалуронова киселина, която се среща естествено в тялото и може да придаде обем и форма на устните. Докато много хора са доволни на резултатите от филърите за устни, има и някой потенциални недостатъци, които трябва да имате предвид.

В тази статия ще разгледаме плюсовете и минусите на поставянето на филъри за устни, за да можете да вземете информирано решение дали са подходящи за вас.

Какво представляват филърите за устни?

Филърите за устни са естетичен продукт, който се използва за подобряване на външния вид на устните чрез придаване на обем, дефиниция и хидратация. Те се състоят от различни видове материали, като най-често използваният е хиалуроновата киселина. Този материал е биоразградим и е естествено съществуващ в човешкия организъм, което го прави много подходящ за козметични процедури.

Филърите за устни се инжектират в устните, като целта е да се коригират неравности в размера или формата на устните, да се подчертае контура им и да се придаде по-пълен и младежки вид. Те могат да бъдат приложени в различни обеми и форми в зависимост от желания резултат на пациента.

Какви видове филъри за устни съществуват?

Филърите за устни се предлагат в различни формули и състави, като всеки вид има свои характеристики и предимства. Някои от основните видове филъри за устни включват:

 1. Филъри с хиалуронова киселина: Това са най-често използваните филъри за устни. Хиалуроновата киселина е естествено възникващ полимер, който привлича вода и помага за хидратацията на устните. Тези филъри предлагат временни резултати, които могат да изчезнат след няколко месеца.
 2. Перманентни филъри: Те са по-трайни от филърите с хиалуронова киселина и могат да предложат по-дълготрайни резултати. Тези филъри могат да бъдат изработени от различни материали, като силикон или други полимерни съединения. Въпреки че предлагат по-дълготрайни резултати, те са по-рискови и изискват по-голяма внимателност при избора им, тъй като не могат да бъдат лесно коригирани или отстранени.
 3. Биостимулиращи филъри: Тези филъри съдържат съставки, които стимулират естественото производство на колаген и еластин в кожата. Те могат да предложат по-постоянни резултати от филърите с хиалуронова киселина, като същевременно поддържат естествения вид и текстура на устните.
 4. Нанофилъри: Това са филъри с много фини частици, които се инжектират много близо до повърхността на кожата. Те се използват за подобряване на фините линии и гънки около устните, като предлагат естествен и дълготраен резултат.
Филъри за устни

Предимства на филърите за устни:

Филърите за устни предлагат няколко предимства, които ги правят популярни избор за подобряване на външния вид на устните. Ето някои от тези предимства:

 1. Придават обем и плътност на устните: Филърите за устни могат да направят устните по-пълни и по-изразителни, като създадат по-опънат и младежки вид.
 2. Коригират неравности и дефекти: Те могат да коригират неравности в размера или формата на устните, като подчертаят контура им или коригират дефекти като неравности, вдлъбнатини или несиметричности.
 3. Подобряват хидратацията на устните: Филърите за устни често съдържат хидратиращи съставки като хиалуронова киселина, които помагат да се поддържа естествената влажност на устните, като ги правят по-меки и по-гладки на допир.
 4. Помагат за борба с признаците на стареене: С възрастта устните могат да загубят обем и да се появят фини линии и увисвания. Филърите за устни могат да помогнат да се намалят тези признаци на стареене, като предлагат по-пълни и по-младежки устни.
 5. Минимално инвазивни процедури: Приложението на филъри за устни е минимално инвазивна процедура, която обикновено се извършва в кабинет на красота или медицински център. Това означава, че няма необходимост от дълги периоди на възстановяване или време за възстановяване.
 6. Персонализирани резултатиДруго предимство на филърите за устни е, че те могат да бъдат пригодени към вашите специфични нужди и предпочитания и въпреки че тенденцията в последните години беше уеднаквяване по-скоро, определено последните години се възвръща естествената красота и се търси натуралност във формите.
 7. Бърза и удобна процедура: Едно от най-големите предимства на филърите за устни е, че те са бърз и лесен начин да подобрите външния вид на устните си. Процедурата може да се извърши за няколко минути и обикновено не е необходим период на престой или възстановяване.

 8. Временни резултати: Филърите за устни обикновено издържат между шест месеца и една година, в зависимост от вида на използвания филър. Това означава, че ако не сте доволни от резултатите или ако решите, че вече не искате да имате филъри, ефектите постепенно ще изчезнат с времето.

  Внимателно подбирайте лекар, който да определи идеалното количество филър, което да използвате и къде да го инжектирате за най-естествено изглеждащи резултати, особено ако поставяте хиалурон в устните за първи път.

Филъри за устни

Възможно недостатъци на филърите за устни:

Цена

Цената на филърите за устни може да варира в зависимост от необходимото количество филър и избрания от вас лекар. Тъй като резултатите са временни, може да се наложи да се подложите на няколко процедури, за да поддържате желания вид.

Потенциални рискове

 Докато филърите за устни обикновено се считат за безопасни, има някои потенциални рискове, свързани с процедурата. Те могат да включват алергични реакции, инфекции или образуване на бучки или подутини под кожата. Ако са поставени непрофесионално, може да има и миграция на филъра.

Временен резултат

Въпреки че временният характер на филърите за устни може да се разглежда като полза, някои хора може да са разочаровани, че резултатите не са постоянни.

Минимални странични ефекти

Повечето хора изпитват незначителни странични ефекти след инжектиране на филър за устни, като подуване, синини или чувствителност около мястото на инжектиране. Тези нежелани реакции обикновено отзвучават в рамките на няколко дни до седмица.

Прекаляване с филъра

Друг потенциален недостатък на филърите за устни е, че ако не се инжектират правилно или в правилното количество, те могат да създадат пресилен или неестествен вид. Това може да се избегне, като изберете добри марки филъри за устни. Най-добрият филър за устни е Cytosial –  ново поколение монофазни дермални филъри с хиалуронова киселина в 3 разновидности.  За разлика от други подобни филъри, при Cytosial имаме и линеаризация на веригите, което дава изключителна хомогенност на продукта, несравнима с никой друг продукт  на пазара. Изборът на опитен лекар, който има добро око за създаване на естествено изглеждащи резултати също не е за подценяване

В заключение, филърите за устни могат да бъдат чудесен вариант за тези, които искат да подобрят външния вид на устните си бързо и удобно. Те могат да се персонализират, имат минимални странични ефекти и осигуряват временни резултати. Има обаче и някои потенциални недостатъци, които трябва да се вземат предвид, включително цена, потенциални рискове и временния характер на резултатите. Важно е внимателно да претеглите плюсовете и минусите, да се информирате възможно най-много за да осигурите възможно най-добрия резултат. В крайна сметка дали филърите за устни си заслужават или не зависи от вашите индивидуални цели и предпочитания. Плюсът е, че след поставяне на филъри, резултатите все пак са временни и бихте могли да предцените дали все пак това е вашият продукт.

Какво да очаквате от процедурата?

Процедурата за поставяне на филъри за устни е относително бърза и минимално инвазивна, но все пак има някои основни етапи и неща, които може да очаквате:

 1. Консултация със специалист: Преди да се започне процедурата, ще проведете консултация с лицензиран медицински специалист или естетичен терапевт. Тук ще обсъдите вашите цели и очаквания от процедурата, ще получите информация за различните видове филъри и техните предимства и недостатъци, както и ще бъдете оценени за подходящост за процедурата.
 2. Подготовка на устните: Преди да се извърши инжекцията, устните ще бъдат почистени и може да се приложи местна анестезия, за да се намали дискомфортът по време на процедурата.
 3. Инжекция на филърите: Лекарят или естетичният терапевт ще извърши инжекцията на филъра в устните в съответствие с предварително уговорените цели и желани резултати. Процедурата обикновено отнема около 15 до 30 минути, в зависимост от обема на филъра и броя на зоните, които се третират.
 4. Оценка на резултатите: Веднага след процедурата ще можете да видите промените във външния вид на устните си. Резултатите обикновено се усещат и виждат веднага, но е възможно да има леки отоците или зачервявания, които могат да отслабнат в рамките на няколко дни.
 5. Възстановителен период: Въпреки че възстановителният период е обикновено кратък, може да се появят някои временни неудобства като отоците, чувствителност на допир или леко зачервяване. Тези симптоми обикновено отслабват за няколко дни след процедурата.
 6. Поддръжка и следващи консултации: След процедурата ви ще ви бъде предоставена информация за това как да поддържате резултатите и какво да очаквате в следващите седмици. Може да се наложи да направите следваща консултация за оценка на резултатите и при необходимост за корекции.

Защо да изберете хиалуронов филър CYTOSIAL?

 • Cytosial е ново поколение монофазни дермални филъри с хиалуронова киселина, които намаляват признаците на стареене и възстановяват обема на кожата.

  В производството на продукта се използва само висококачествена хиалуронова киселина, която е с високо молекулярно тегло и дълги вериги, подобно на матрицата на хиалуроновата киселина в организма.

  За разлика от други подобни филъри, тук имаме и линеаризация на веригите, което дава изключителна хомогенност на продукта.

 • Хомогенността на хиалуронов филър CYTOSIAL го прави по-лесен за инжектиране, дава по-равномерно разграждане и гарантира естествени резултати и безопасност.