Хирургът д-р Виолин Петров, дерматологът хирург д-р Пепа Георгиева и акушер-гинекологът д-р Янчо Делчев споделиха опита си в лечението на белези – основно хирургични, но и получени при различни травматични събития.

– Д-р Петров, какви са възможностите на пластичните хирурзи за заличаване на белези?

– Имам над 30 години опит като хирург – коремна хирургия, онкология и пластична хирургия. Неизбежно за тези 30 години съм оставял белези по пациентите, но и съм ги премахвал. Всяко оперативно лечение води до образуването на белези и затова трябва да завърши с подходящо третиране, което да прикрие белезите или да ги премахне максимално. Ние, пластичните хирурзи, водим постоянна борба с белезите. Нашият дългогодишен стремеж е да създадем техника, методика, лекарство, което да направи белезите невидими. Най-просто казано, белезите са два типа – нормални и патологични. Причината за образуването на патологични белези е в гените на пациента.

Много хора носят ген в ДНК за образуване на патологичен белег. За съжаление, това не се знае от всички, дори от здравни специалисти, и белезите се лекуват понякога погрешно. Първата грешка е да се лекуват белези с операции.

Д-р Виолин Петров

Има правилен и ефективен метод чрез третиране със силиконов гел, който навлезе отскоро в нашата практика. Продуктът представлява уникална формула, която не просто заличава белезите, а е средство за превенция на образуване на лоши белези. Гелът намалява повърхностното напрежение в зоната на формиране на цикатрикса и довежда до формирането на фина следа, вместо на груб белег. С няколко месеца третиране цветът на белега намалява по интензитет и почти се слива с цвета на околната кожа. Все пак белегът не може да изчезне напълно, за съжаление.

Важно е гелът да се използва за превенция на патологични белези при всички пациенти, които имат генетична предразположеност към такива белези. Към тях ще добавя също хората с тъмна и мазна кожа, а също представителите на негроидната раса и пациенти с кожни заболявания като розацея. През пубертета най-често се развиват патологични белези и прилагането на синтетичния гел е тяхна превенция. Обикновено още в детска възраст може да определим дали човекът има генетична склонност за патологични белези.

– Кога трябва да започне да се нанася силиконовият гел?

– Около две седмици след формирането на белега, тоест след падането на коричките от раната. Гелът се прилага минимум два месеца до шест месеца. Приложението на препарата за по-кратко време от два месеца е абсолютно безмислено. Ако се нанася от два до шест месеца сутрин и вечер, това гарантира оптимален резултат.

Силиконовият гел “Кело Кот” помага да се намалят безмислените оперативни намеси за изличаване на белези. Този препарат е особено ефективен за заличаване на белези по лицето. При пациенти с белези на голяма площ от тялото използваме спрей с този гел, което позволява лесното третиране на големи участъци от кожата. В пластичната хирургия правим големи белези, особено на корема. За тях е най-удобно белезите да се третират със спрей.

– Може ли да се изличи стар белег?

– Клиничните проучвания са извършени само върху сравнително пресни белези – до две години от получаването им. За тях ефектът е гарантиран. Най-добрите резултати се постигат между третия и шестия месец при ежедневно ползване сутрин и вечер.

– С рецепта ли се купува този продукт?

– Той е на свободна продажба и може да се купи във всяка аптека. За малките разрези от няколко милиметри при ендоскопска операция е достатъчна разфасовка от 6 грама за три месеца. За цикатрикс над 7 см е необходима разфасовка от 15 г.

Източник: ZDRAVE.TO