За избора кой как да роди няма да говоря. Лесно раждане няма, но пък за сметка на това остават белези – я в съзнанието, я под бельото, а понякога и на други места. Вероятно съм споделяла и друг път, но първото дете се наложи да излезе със спешно секцио, второто с планирано. Нито за секунда след раждането и на двете не съм мислила за белега си.

Да го мажа с нещо или изобщо да се занимавам с него. След първото раждане бях супер заета да се уча да кърмя, да сменям пелени и да не спя, а след второто бях заета с малко дете и бебе у дома, което пак ме отнесе далече от личните грижи за себе си. Само че при Деян ситуацията се оказа различна. Баща му каза, че трябва да се маже, за да може по-бързо и лесно да зарасне и да се заличи белегът.

Защо? – попитах аз.

“Нали е в гащите на детето?”.

Баща му даде смислени аргументи и решихме семейно да се доверим на Kelo-Cote – малка тубичка с гел за третиране на белези. Защо него ли? Защото в началото Деян не даваше да го докосваме по раната и не исках да го тормозя с мазане. После разбрах, че Кело-Кот има спрей версия, която е точно за такива случаи, за да не се пипа и особено при малки дечица, които дори и да не ги боли, започват да се мятат и пищят само от идеята да ги докоснеш по раната.

Измина поне месец – два, докато вече беше готов да ни допусне там, а точно тогава разбрах, че за Kelo-Cote не е проблем, че толкова по-късно започваме терапия.

Месец след употребата му, белегът вече е доста по-блед и гладък

При повечето продукти, които съм гледала пише, че трябва на определен ден след операцията, докато този даваше свобода от няколко месеца след операцията. Най-добре е да се ползва веднага след като падне коричката или се махнат конците, но и след това все още има шанс за по-бързо заличаване и възстановяване на раната.

Харесаха ми още няколко неща, преди да решим да ползваме точно този продукт:

  • в малка опаковка е, така разказахме на Деян, че е специално за него, т.е. детска е, но истината е, че се прилага еднакво от деца и възрастни;
  • изцежда се тънка струя гел, няма мирис и е безцветен, което не дразни детето, а и мен при нанасяне;
  • образува лек слой като силикон, който изсъхва за 4-5 минути, в които позволявам на Деян да се разхожда гол и така не се ядосва;
  • прилага се сутрин и вечер в продължение на поне 2-3 месеца, което ме устройва, защото сутрин при смяна на пелена мажа и после вечер преди лягане.

Когато се чудих кой продукт за белези да избера, разгледах снимки на преди и след, които са третирани с бързоизсъхващия 100{cc6308927641fdc9f5a858ebb9414d69c5eed3bb8f1e04fcd7b33af8cb704cf0} силиконов гел Kelo-Cote. Не бях чувала за продукта и разгледах още, стана ми любопитно през какво са преминали хората , застанали с лицето и тялото си пред камера, за да покажат разликата. Лично аз не съм така смела. Не бих искала да си снимам белега от секциото, особено след като се е слял с този от изваден апендицит и гледката не е никак приятна.

И все пак – замислих се защо не започнах да се мажа веднага, защо оставих нещата така на природата? Защото е в гащите!

Както при Деян, така и моят не се вижда и си мислех, че няма значение.

Днес, 4 години и 2 бебета извадени секцио по-късно си мисля, че ако имам трето бебе с операция ще се мажа. Всичко има значение! Така както си живеех в свят без спорт и без никакви хранителни ограничения на 35 ми светна, че това не е ок, така и с белезите.

В гащите или не – ние се виждаме, кожата има нужда от еластичност, от здраве, а не само от красота. Показваме се голи пред любимия човек и е редно да се радваме на тялото си, независимо какво е преживяло.

Затова вече гледам с други очи на белезите, реално гелчето Kelo-Cote ми разшири знанието за третирането на рани, показа ми една мадама, която е претърпяла ужасно тржка операция и ползвала продукта след това. Няма да пускам снимки, защото не са за всяко око, но ако ви е интересно напишете zanna van dijk & kelo cote в Google и вижте как се е справила не само с белега, а и като цяло с живота си след случилото се.

Всеки ден се тревожа децата да не се наранят лошо, после да не остане някой белег на лицето им, случвало ми се е спешно да карам до Пирогов за рана до носа на Деян, но като цяло не можем да спрем децата да растат, да падат и да се удрят. Хубаво е обаче да знаем, че имаме нещо у дома, което може да помогне в такива ситуации. Пък ако може да не ни се случва и налага, ще е най-хубаво 🙂

П.С.

Kelo-cote е предназначен за третиране на стари и нови хипертрофични белези и келоиди, получени при хирургически интервенции, травми, рани и изгаряния. Подходящ е за употреба от деца и хора с чувствителна кожа и можете да го намерите в аптеките и онлайн. Този текст е в партньорство с Глобал Естетикс, а аз лично съм прилагала продукта върху детето си.

Източник: MAMARADOSTNA.COM