Премахване на нежелани тауировки с лазер

Лазерното премахване на татуировки е един от най-популярните методи за отстраняване на нежелани татуировки. С правилния лазер всички видове цветни татуировки могат да се премахват; черни и тъмни тонове, небесносини, червени и т.н

Татуировките са много популярни, но много хора съжаляват за решение да си направят татуировка. Добрата новина е, че не е необходимо да има татуировките да са постоянни. Лазерът въздейства на татуировката с много кратки и силни лазерни импулси, които проникват дълбоко в кожата, без да наранява външните слоеве. След това тези импулси се абсорбират от пигментите в мастилото, като се разпадат и се разделят на по-малки частици като естествено се абсорбират от тялото и имунната система.

В тази статия ще ви предоставим информация за процедурата на премахване на татуировки с лазери от линията StarWalker MaQX  или StarWalker PQX , включително как работят, какъв е процесът, колко време отнема и какви са възможните рискове и странични ефекти.

С лазер вече дори най-сложните многоцветни татуировки могат да бъдат премахнати.

Как работи премахването на татуировки с лазер?

Лазерно премахване на татуировки

Лазерите за премахване на татуировки работят чрез изпращане на високоинтензивни светлинни импулси върху татуировката. Тези светлинни импулси проникват в кожата и се абсорбират от пигментите на мастилото. Когато светлината бъде абсорбирана, тя превръща мастилото в тинктура и по-малки фрагменти.

Лазерите StarWalker имат 4 дължини на вълните за по-успешно решение при третирането на татуировки.

Oбикновено колкото по-голяма е абсорбцията на лазерната светлина в пигментите  на татуировката при определена дължина на вълната, толкова по-голяма е енергията, която е налична за разбиването на тези пигменти.

Процесът на премахване на татуировки с лазер

Процесът на премахване на татуировка с лазер обикновено се извършва в няколко сесии, като времето, необходимо за завършване на процедурата, може да варира в зависимост от размера, цветовете и типа на татуировката. В следните точки са обяснени основните стъпки на процедурата:

Консултация: Първата стъпка е консултация с лицензиран лазерен специалист или дерматолог. Той ще оцени татуировката ви, ще ви информира за възможностите и ограниченията на лазерното премахване и ще ви предостави реалистично представяне за това какво да очаквате.

Защита на очите: Преди да започне процедурата, специалистът ще ви постави специални защитни очила, за да предпази очите ви от лазерната светлина.

Приложение на лазера: Приложената светлина ще се абсорбира от пигментите на мастилото, което ще доведе до разграждане на мастилото.

Усещане по време на процедурата: Много хора описват усещане за леко пекене или плъзгане по време на процедурата. Някои дерматолози могат да приложат местен анестетик или да предложат охлаждащ гел, за да намалят дискомфорта.

Брой сесии: За да се постигне пълно премахване на татуировката, ще са необходими няколко сесии. Броят на сесиите зависи от много фактори, включително размера, цветовете и типа на татуировката, както и от реакцията на вашата кожа на лазерната терапия.

Продължителност на процедурата и време за възстановяване

Лазерно премахване на татуировки

Процедурата на премахване на татуировки с лазер обикновено отнема няколко минути до часове, в зависимост от размера на татуировката. Последваното възстановяване може да продължи няколко дни до няколко седмици, в зависимост от индивидуалната реакция на кожата.

След процедурата е важно да следвате указанията на специалиста за грижа за кожата и защита от слънцето. Лазерната терапия може да предизвика някои временни странични ефекти, като зачервяване на кожата, леко опухване, образуване на корички или промяна в пигментацията. Тези ефекти обикновено отстъпват с времето.

Лазерно премахване на татуировки

Рискове и странични ефекти

Премахването на татуировки с лазер е общо безопасна процедура, но все пак има някои рискове и странични ефекти, които трябва да се вземат предвид:

Изгаряне на кожата: Ако лазерът не се настройва правилно или не се прилага правилно, може да се получи изгаряне на кожата. Поради това е важно да се избере опитен и лицензиран специалист.

Изменение в пигментацията: В редки случаи лазерната терапия може да доведе до временни или дори постоянни изменения в пигментацията на кожата, включително светлеещи или по-тъмни петна.

Инфекция: След процедурата е възможно кожата да бъде уязвима към инфекции. Важно е да се спазват инструкциите за грижа след процедурата и да се избягва влошаването на кожата.

Алергични реакции: Някои хора могат да имат алергични реакции на лазерната терапия. Преди процедурата, информирайте своя специалист за всякакви известни алергии или чувствителности.

Премахването на татуировки с лазер е процедура, която може да отнеме време и изисква повече от една сесия за постигане на желания резултат. Преди да решите да се подложите на лазерно премахване на татуировката, винаги е важно да проведете консултация с дерматолог, за да разберете каква е подходящата процедура за вас и какви са възможните рискове и странични ефекти.

Винаги избирайте надежден и опитен специалист за премахване на татуировки с лазер, за да гарантирате безопасността и ефективността на процедурата.