Типът лазер има значение за успеха при обезкосмяване чрез лазерна епилация.

Процесът на лазерна епилация включва пращане на светлинни импулси от лазера в космите. Цветът на косата е важен фактор, тъй като лазерът се абсорбира от пигмента в косъма, който се нарича меланин. При абсорбирането на светлината, косъмът се преобразува в топлина, която унищожава клетките, отговорни за растежа на косата. Важно е да се отбележи, че процедурата е по-ефективна за тъмнокожи хора със светли коси, тъй като лазерът може да се абсорбира по-лесно от меланина.

Едно от големите предимства на лазерната епилация е, че тя е трайна. След няколко сесии, вече ще забележите значително намаление на растежа на косъма. За постигане на пълно трайно обезкосмяване обаче, обикновено се изискват повече сесии. Броят и честотата на сесиите зависят от индивидуалните характеристики на пациента, като типа на кожата, цвета на косата и областта, която се третира.

Един от най-известните апарати на Fotona за лазерна епилация е Fotona AvalancheLase. Той използва комбинация от два вида лазери – Александрит и Nd:YAG, които работят върху различни дължини на вълната. Това позволява на апарата да се адаптира към различни типове кожа и косъм, което го прави подходящ за широк спектър от пациенти. AvalancheLase е известен с висока ефективност и прецизност при обезкосмяването.

Голямата мощност на технологията AvalancheLase® позволява на системата да работи с изключително голям размер на работно петно (до 30мм) и високи честоти. 

Предимството на обезкосмяване с лазерна епилация

Почти цялото ни тяло е покрито с нежелано окосмяване. Повечето от тях са фини и бледи, но почти всички имаме по-тъмни на места, които не бихме искали или очаквали. Може да е въпрос на естетика или хигиена; във всеки случай това излишно окосмяване по тялото често се смята за смущаващо и притеснително, особено на места като краката, бикини линията, врата, ръцете и подмишниците, гърдите и гърба. Лазерната епилация стана все по-масова както при жените, така и при мъжете; това е едно от най-популярните естетични лечения в практиките по целия свят. Никой не иска да търпи повече дискомфорт, врастнала косми и раздразнена или инфектирана кожа, което е обичайната последица от бръснене, скубане, кола маска… и трябва да се повтаря отново и отново. Лазерната епилация е дълготрайно, удобно решение! Mного по-бърза и по-ефикасна процедура от повечето други възможни процедури. Лазерната светлина е насочена към космените фоликули и елиминира или значително възпрепятства възстановяването на косата.

Избор на апарат за лазерна епилация. Видове системи за трайно обезкосмяване. Лазери Fotona.

При избора на подходящ апарат за лазерна епилация е важно да се вземат предвид различни фактори като типа кожа и косъм на пациента, зоната на тялото, която трябва да се третира, и конкретните нужди и предпочитания на пациента. Винаги е препоръчително да се консултирате с медицински специалист или квалифициран професионалист, който да избере най-подходящия апарат и да ви предостави информация относно техниката и процедурата на лазерната епилация.

Fotona е известна със своите висококачествени медицински лазерни системи, които се използват в различни области на медицината, включително и естетичната дерматология. Технологиите, предлагани от Fotona, варират в зависимост от конкретните нужди на пациента и целите на лечението.

Съществуват различни типове лазери, които могат да се използват за епилация. Някои от най-популярните включват александритен и диоден лазер. Всяка от тези системи използва различни дължини на вълната и има свои предимства и ограничения. Например, александритният лазер е подходящ за светла до средно тъмна кожа, докато диодният лазер е подходящ за по-тъмна кожа.

Подготовка за процедурата 

Преди да се подложим на лазерна епилация, е важно да се подготвим правилно. Това може да включва избягване на слънцето и използване на слънцезащитен крем, спиране на използването на козметични продукти, които може да повлияят на кожата и избягване на епилация преди процедурата. Трябва също да се консултираме с квалифициран и опитен специалист, който ще ни ръководи и ни предостави подробна информация относно процедурата.

Има ли лазерната епилация недостатъци?

Въпреки това, лазерната епилация има някои недостатъци. Например, тя не е ефективна или трудно отстранява червеникави или руси косми, тъй като тези типове косъм имат по-малко меланин и трудно абсорбират светлината от лазера.

Също така, е важно да се има предвид, че лазерната епилация изисква повече от една сесия, за да се постигне пълен ефект. Това е свързано със структурата на косъма и цикъла му на растеж. Косъмът преминава през фази на растеж, спиране и опадане, и лазерната епилация е най-ефективна, когато косъмът се намира във фазата на растеж. Поради това са необходими няколко сесии, обикновено на интервали от няколко седмици или месеци, за да се постигне желаният резултат.

В заключение, лазерната епилация е ефективен метод за постоянно отстраняване на нежелано окосмяване. Тя има множество предимства, включително дълготрайни резултати и възможност за третиране на голяма част от тялото. Въпреки това, е важно да се има предвид, че тя не е подходяща за всички типове коса и кожа, и може да изисква повече от една сесия, за да се постигне пълен ефект. Затова е важно да се консултираме със специалист и да се подготвим правилно преди да започнем процедурата.